!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


söndag 3 december 2017

Makten över matkassen av Ingvarsson och Meyer von Bremen


Den här boken handlar om de stora livsmedelsjättarna och hur de agerar. Oavsett om det handlar om  spannmål eller djur så är agendan klar. En så hög produktion som möjligt. Kvalitén är av underordnad betydelse. Det viktiga är att få fram mycket mat och det till ett så lågt pris som möjligt. Då ska det gå fort att få fram kycklingar, vete och grisar. Bekämpningsmedel, antibiotika och alla möjliga märkliga foder gäller för att lyckas med det uppsatta målet. Hur näringsrik och hälsosam slutprodukten blir....

Samtidigt leder det här produktionssättet till ett ökat avtryck på miljön. Vi kan inte fortsätta på det här sättet.

Naturligtvis är inte allt nattsvart. Intresset för ekologiskt och närproducerat ökar allt mer från oss konsumenter. Fler och fler gårdsbutiker dyker upp med allt ifrån mjölk och grönsaker till kött. Den medveten köparen påverkar och vår syn på mat förändras förhoppningsvis allt mer. Uppoffringen blir att inte kunna köpa all maten i stormarknaden.

Jag tycker att det här är en väldigt intressant och bra bok. Den påminner lite om Mats-Eric Nilssons böcker om matfusket men håller sig mer på ett övergripande plan och går inte på samma sätt in på detaljer.

För egen del gjorde vi en stor förändring i vårt sätt att äta för flera år sedan. Ekologiskt och närproducerat är dyrt men som jag brukar säga. Om vi inte lägger pengar på vad vi stoppar i oss. Vad ska vi då lägga pengar på. Vad kan vara viktigare?

Kycklingen har varit ett litet dåligt samvete hos mig i många år. Jag har vetat hur de föds upp och hur större delen av produktionen har sett ut. Ändå har vi inte gjort något åt saken. Framförallt har det kanske att göra med att butikerna sällan eller aldrig har det ekologiska alternativet. Men nu får det vara nog. Aldrig att jag köper vanlig kyckling mer. Lite planering löser det mesta.

Det blir att handla på nätet via Gröna gårdar eller inte alls. Kycklingen får kanske bli ett söndagsalternativ. Finmiddag istället för vardagens billiga och snabba lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar