Trots titeln handlar den här boken inte
enbart om mjölk. I grund och botten ligger den väldigt nära andra böcker om
kost och hälsa som jag har läst de senaste åren. Och det är väldigt intressant
när ytterligare en bok framställer praktiska och ekonomiska skäl till varför en
naturlig produkt processas och medvetet görs om till något sämre.
Fredrik
Colting menar att opastöriserad och ickeprocessad
mjölk av ”ekologiska gräsbetande kor” ger oss en naturligt nyttig mjölk som
vida överglänser det vi hittar i affärerna. Problemet är att den inte får
säljas.
Det vi istället får är en processad
produkt som inte kommer i närheten av det naturliga originalet och som istället
till och med är skadlig för oss. Pastörisering, homogenisering och andra
behandlingar har inte som syfte att ge oss en bra produkt. Syftet är kort och
gott en produkt som håller och ger producenten så mycket i fickan som möjligt.
Jag har i flera år försökt ”utbilda mig”
så mycket som möjligt och verkligen engagerat mig i att bli kunnig i vad vi
stoppar i oss i vår familj. Till en början blev jag upprörd över hur okunnig
jag hade varit. Upprörd över att ekonomiska intressen och girighet alltid
dominerar i samhället. Samtidigt har jag känt en lättnad över att jag med
kunskap och medvetenhet har ett val. Jag kan välja vilka produkter jag vill
handla och stoppa i mig. Utgångspunkten är;
vad ska vi lägga pengar på om vi inte lägger pengar på vad vi stoppar i oss? I
mjölkfrågan finns inte valmöjligheten och det är ytterst irriterande.
Om inte…
Vi har i ett antal år köpt ohomogeniserad
mjölk som inte är fettreducerad. Helst gynnar vi den lokala bonden och vid ett
tillfälle frågade jag om det skulle kunna vara möjligt att få köpa
opastöriserad mjölk. Jag fick väl egentligen inte något nej men inte heller ett
ja. Blir nu motiverad att återigen ställa frågan.
För om jag var osäker angående
opastöriserad mjölk innan den här boken så är jag inte det längre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar