!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


onsdag 31 oktober 2018

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood


I den kristet fundamentalistiska republiken Gilead är Offreds uppgift att föda barn. Hon och hennes gelikar lever i ständig rädsla och de vågar knappt prata med varandra. Vem kan man lita på? I en diktatur är det omöjligt att skilja mellan vän och fiende. Rädslan gör alla till eventuella spioner och samtidigt bildar det ofria samhället ett självklart motstånd. Offred är kritisk men måste naturligtvis tänka på sin egna överlevnad. I händerna på sina överordnade kan hon inte mycket annat än att foga sig. Men ändå....

Jag tycker att det är en väldigt kittlande berättelse. Det mentala fängelset när man inte får tänka och tycka vad man vill. Rädslan för vad som kan hända om någon misstänker något. Sant eller inte spelar ingen roll bara misstanken kan leda en i fördärvet. Och så givetvis den svages motstånd. Mörkret som inte verkar annat än bestå och ändå finns det där svaga lilla ljuset. Ett hopp om något annat.

Länge tänker jag att boken är lovande och att det snart ska smälla till. Men det gör det aldrig. Istället fortsätter boken i samma takt och egentligen händer inte så mycket ändå finns där hela tiden en mystik, en nerv som håller boken vid liv och som får mig hela tiden att vaksamt vända blad då varje liten detalj känns viktig oavsett hur obetydlig den verkar.

Det här är en "långsam", spännande och fantasieggande bok med ett klockrent slut i bästa Arkiv-X anda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar