!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


fredag 28 februari 2020

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (pocket)

Två män och en kvinna kliver in i en bokaffär i Göteborg och begår ett terrorbrott. Det uppstår kalabalik vilket bland annat resulterar i att kvinnan skjuter en av männen. 

Två år senare är hon inlagd på en rättspsykiatrisk klinik och får besök av en författare som hon berättar en synnerligen annorlunda historia för. 

Hon kommer nämligen från framtiden. 

Boken är skriven 2017 och är utan tvekan påverkad av den tid vi lever i idag. Vad är det som händer egentligen och vart är vi på väg? De högerpopulistiska idéerna är knappas några strömningar längre med tanke på hur mycket mark Sverigedemokraterna lyckas lägga under sig. Är de en ulv i fårakläder. Hur mycket inflytande kommer de att få och hur kommer Sverige se ut om 50 år?

De tre terroristerna i boken är islamister och brottet de begår är utgångspunkten i den här boken men knappast central. I fokus står istället det svenska samhället som kvinnan utger sig komma ifrån och det är mycket i den framtiden som inte känns bra. 

Jag tycker att boken är riktigt bra och stimulerande att läsa. På många sätt är den märklig eftersom den i mycket rör sig på ett psykologiskt plan vilket inte alltid är så lätt att hänga med i. Scitzofreni är minst sagt förvirrande. Men framförallt är boken riktigt tänkvärd och förhoppningsvis är vi inte på väg mot kvinnans framtida Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar