!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


söndag 6 oktober 2019

Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark


Om boken från bokens baksida: "Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt sunda förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Allt och alla blir siffror och det finns inget utrymme för omdöme eller eftertanke".

Bornemark använder sig av de tre filosoferna Descartes, Brunos och Cusanus tankar i sitt resonemang om hur vi idag lever våra mätbara liv. Bokens upplägg är att vissa kapitel ägnas åt filosofernas tankar och andra kapitel om hur vi kan se deras förklaringar i samhället idag.

Boken är mycket intressant. Framförallt blir jag engagerad eftersom jag liksom de flesta (?) som jobbar med människor, såsom lärare och sjukvårdpersonal, är oerhört fundersam över vad det är vi sysslar med egentligen. Det ska dokumenteras och se bra ut på ett papper (som vem läser?) samtidigt som tiden till det kvalitativa arbetet minskar.

Boken är samtidigt väldigt svår och tung. De filosofiska diskussionerna var stundom väldigt svåra för mig att hänga med i. Försökte hålla fokus men tappade allt mer. Höjdpunkterna blev alltmer när teorierna exemplifierades i vår vardag.

Bra och tänkvärd bok, men svårläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar