!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


tisdag 26 april 2016

Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen


Bryan och James, två engelska piloter, blir under andra världskriget nedskjutna. I fiendeland (Tyskland) lyckas de ta sig ombord på ett tåg som fraktar skadade tyska soldater. De byter identitet med två traumatiserade soldater och hamnar tillslut på ett sinnessjukhus. Snart inser de att det finns fler som simulerar och att det inte blir lätt att fly.

Boken är uppdelad i två olika tidsepoker. Dels tiden under kriget och dels 30 år senare. Den första delen är riktigt spännande, intressant, oförutsägbar och bra med ett litet minus, och det är att jag tycker att tiden på sinnessjukhuset är väl långdraget. Där finns en period i boken som är ganska så intetsägande. Det händer helt enkelt inte så mycket nytt utan är mer ett tragglande av samma sak.

Den andra delen i boken är bättre för att den saknar ett minus likt det jag ovan beskrivit. Jussi Adler-Olsen har ett flyt i sitt berättande som jag verkligen gillar. Kul att få det bekräftat i en bok som inte handlar om kommissarie Mörk. Slutet är tänkvärt och ger en hel del funderingar om vänskap, svek och vad man har för ansvar gentemot sig själv och sitt eget öde.

En mycket bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar