!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


lördag 27 februari 2016

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross


800-talets Europa. Kristendomen håller människorna i ett järngrepp. Jesus budskap är fullständigt missförstått och folk ska kröka rygg och veta sin plats. Kvinnans roll är tydlig och i detta växer Johanna upp. Hennes far, en känslomässigt störd präst styr patrialkaliskt och han hoppas på att sönerna ska följa hans fotspår.

Johanna är vetgirig och lyckas i smyg ta till sig kunskap. Så småningom leder det henne till klostret i Fulda och till kristenhetens stad nummer ett, Rom. I båda fallen uppger hon sig för att vara man och vinner därmed fördelar hon inte varit i närheten av tidigare.

Boken är otroligt bra. En fascinerande historia som utspelar sig under en märklig tid. Några få sitter på vad man tror är kunskap och förmedlar valda delar av den. Maktmissbruket är totalt och och det är inte svårt att bli heligt förbannad över hur det var. Kyrkan och majoriteten av dess ledare är inte i närheten av att följa det kristna budskapet och varför då? Finns naturligtvis många svar på den frågan men givetvis är möjligheten att förskansa sig själv och att utöva makt en stor del av svaret. Intressant hur nära till hands det är att föra över detta system till idag. Samma maktmissbruk, samma intressen men andra frågor. Dock alltid med ekonomiska intressen. En meningslös fundering men hur hade jorden sett ut utan girighet?

Det historiska i boken tilltalar mig och ger en bra bild av Europa och kristendomen under den här tiden. I övrigt är det befriande att det inte ältas i boken. Johanna råkar ut för både positiva och negativa händelser men det blir aldrig överdrivet. En hel del författare drar om skruven väl mycket och olyckorna tenderar därför att bli väl många. Här ställs Johanna inför problem och ibland löser det sig och ibland inte och utfallet är inte givet. Mycket bra!

Jag tycker att boken tappar lite mot slutet när hon är i Rom men eftersom de sista sidorna är så bra gör det inget och författarens kommentarer huruvida påven Johanna har funnits eller inte är vansinnigt intressant.

Påven Johanna är en ny personlig favorit. En fantastiskt bra bok och lockande att ta reda på vad Donna Woolfolk Cross har skrivit mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar