!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


tisdag 11 augusti 2015

Björndansen av Roslund och Thunberg


Tre bröder och en barndomsvän sätter skräck i Sverige genom ett antal olika värdetransport- och bankrån. Rånen är unika eftersom de använder sig av tung beväpning och avlossar fler skott än någonsin tidigare. Rånen utförs med en extrem precision och gruppen kommer så småningom att kallas för Militärligan. Boken är baserad på verkliga händelser.

Boken är fantastiskt välskriven och bra och den handlar om så mycket mer än just rån. Den är uppdelad i två olika delar som återkommer med jämna mellanrum i boken. "Då" och "nu". "Då" handlar om en trasig familj. Om en våldsam, alkoholmissbrukande pappa med skeva värderingar. Om tre rädda bröder som anpassar sig och formas av pappan. Framförallt om storebror och hur han formas och får en roll som kommer att styra alla hans framtida handlingar. Om makt och maktmissbruk.

"Nu" handlar givetvis om rånen men det är som om de är av underordnad betydelse. Tonvikten ligger mer på rollerna bröderna har och hur de agerar. Hur storebror utan att veta om det blir mer och mer lik pappan och hur hans bröder sätter tillit till honom. Även det faktum att de två yngre bröderna inte har påverkats lika mycket av pappans uppfostran/hjärntvätt. Hur de äger ett större hat mot honom och hur splittringen så småningom är oundviklig.

Roslund och Hellström var klara författarfavoriter. Deras böcker var otroligt välskrivna och engagerande med viktiga samhällsfrågor utöver det kriminala. När jag fick reda på att de valde att gå skilda vägar blev jag besviken. Men den här nya konstellationen är precis lika bra och det blev ju inte sämre när jag fick reda på att Thunberg är bror till de tre i boken. Det är alltid fascinerande när böcker är baserade på verkliga händelser och det blir absolut en ytterligare krydda när den ena av författaren faktiskt har ett familjeband till huvudpersonerna. Känslan av äkthet blir given och givetvis blev jag tvungen att googla friskt för att få veta mer om Militärligan.

Slutligen är det himla intressant det där med hur vi påverkas av vår familj. Framförallt av våra föräldrar. Vilka egenskaper vi ärver och vilka beteenden vi härmar, både medvetet och omedvetet. Likadant åt andra hållet. Jag har två barn och även om ambitionen är att vara lika mot dem i uppfostran så är det omöjligt. Den ene är storebror med allt vad det innebär och den andra är och kommer alltid vara lillebror. De ges och tar olika roller och det är oundvikligt att den äldste blir lite av en försökskanin i uppfostran och att den mindre lär sig av murbräckan till bror. Han behöver inte gå i samma fällor och får i många fall en lättare resa eftersom hans föräldrar via storebror redan har varit "där". Man vill som förälder alltid göra sitt bästa och det är inte annat än att erkänna att det med facit i hand inte alltid blir rätt i ens tillvägagångssätt med den förste. Samtidigt kan man aldrig göra annat än vad man tror är det rätta här och nu. Ens bästa måste få vara bra nog.

Hur som helst är boken av flera olika anledningar en höjdare och måste läsas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar