!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


lördag 1 januari 2022

Vinnarna av Fredrik Backman

Vinnarna utspelar sig två år efter föregångaren "Vi mot er". Boken börjar med en storm som också leder till en samhällelig storm för människorna i Björnstad och Hed. Hockeyn är givetvis central i boken men framförallt alla människor och alla deras känslor och egenskaper. En begravning samlar hem folk och allt som tidigare hänt fortsätter påverka. Kommer hockeyklubbarna Björnstad och Hed läggas ner? Vem räddar vem och vilka öden väntar i framtiden?

Jag har med all säkerhet skrivit det tidigare men det tål att upprepas. Fredrik Backman är ett känslomässigt geni i sitt skrivande. Det finns ingen annan som är i närheten att fånga mig emotionellt som han gör. Även den här boken är lysande. Han bygger upp berättelsen oerhört skickligt och mot slutet brister det totalt. Det är inte lätt att läsa med tårar i ögonen men det finns något härligt befriande i att göra det eftersom de innehåller så blandade känslor. 

Och det är nog det som är magin i hans böcker. De blandade känslorna. Människorna, individerna i böckerna gör både gott och ont. Det blir vad det blir eftersom de/vi bara är människor. Vi är inte perfekta och våra beslut blir både rätt och fel. Ibland har vi goda avsikter ibland inte. Ibland blir det bra, ibland inte. Men det går sällan att veta på förhand. Ingenting är givet eftersom livet inte går att kontrollera.

Måste läsas!

1 kommentar: