En nyutkommen bok (2018) om hälsa skriven av professor emeritus Stig Bengmark född 1929...
Utgångspunkten är tarmfloran och tarmbakteriernas betydelse som han har utforskat i 30 år. Om hur man ska äta antiinflammatoriskt. Därifrån fortsätter Bengmark och ger allmänna råd till hur vi får ett friskare liv.
Det är alltid intressant att jämföra. Vad säger den här boken om hälsa? Vad stämmer överens med andra hälsoböcker och vad skiljer sig åt? Det väger tungt när en professor skriver.
Och det är tveklöst så att mycket i boken är både intressant och i mina ögon bra. Lustigt för övrigt att jag som lekman ska uttala mig om vad en professor skriver. Samtidigt är det så att jag i många år nu har läst och uppdaterat mig på ämnet som få och det gör att jag trots allt har sugit åt mig mycket.
På tarmfronten är det ingen tvekan. Det Bengmark skriver stämmer väldigt väl överens med vad andra kommit fram till de senaste åren men då och då reagerar jag och undrar om jag verkligen har läst rätt. Mina reaktioner kommer allt tätare och efter ett tag känner jag mig rent av provocerad. Funderar till och med på om jag ska lägga ifrån mig boken men tänker att det är viktigt att läsa igenom även om allt fler dumheter träder fram. Till slut kan jag konstatera att boken har ett tydligt budskap som utgår ifrån en ideologi och inte utifrån vad forskningen har kommit fram till de senaste åren.
Exempel på märkligheter i boken:
- "Läskeblasken" Proviva framhålls som något bra.
- Mättat fett och rött kött är farligt.
- Man ska lära sig att inte äta sig mätt - Återhållsamhet förespråkas - Hur många klarar det?
- Blundar för att fruktsocker triggar hunger och dess negativa hälsoeffekter vid för stort intag.
- Tar upp det negativa med mejerier (vilket är korrekt) men exemplifierar med de värsta skräpmejerierna med tillsatt socker.
- Förespråkar bland annat sojaprodukter - vilket blir extra lustigt eftersom soja ju är direkt inflammationshöjande. Oerhört motsägelsefullt med tanke på att han i boken (mycket riktigt) tydligt ger inflammation skulden för många sjukdomar.
- Förespråkar att vi ska äta 80% råa vegetabilier, 10% vegetabiliska proteiner (soja inkluderad naturligtvis. En produkt med högt proteininnehåll men som vår kropp inte klarar av att ta upp på ett bra sätt) och 10% vegetabiliska fetter och hävdar att det är så människan åt på stenåldern. Jösses!
- Har en miljödiskussion och en agenda som är oerhört tydligt vinklad.
- Talar ner kött och ger naturligtvis exempel på det processade och dåligt framställda köttet och lyckas "glömma" att bra kött innehåller mängder med näringsämnen som är viktiga för oss. Bla vitamin B12 som veganer och vegetarianer riskerar att få brist av.
Jag tycker att den här boken är en ulv i fårakläder av värsta sorten eftersom den verkligen blandar och ger mellan bra tips och tydliga märkligheter. Tyngden från en professor riskerar verkligen att lura den som inte är insatt och jag kan inte låta bli att tänka "follow the money".
Eller så är det så oskyldigt och enkelt att Bengmark har uppdaterat sig inom det området han har forskat i och lite till för att sen gå på gammal kunskap vad gäller annat. Jag vet verkligen inte men jag blir irriterad när någon så starkt och tydligt använder sig av sin auktoritet men som sedan skjuter från höften i flera viktiga frågor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar