!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


tisdag 22 september 2020

Ytterligheterna är livet

Livet är ytterligheter och inte balans.

Kalmar Ironman 2019

Livet är i ständig förändring med toppar och dalar. Jakten på att alltid ha det bra förändrar inte naturens gång och då är det viktigt att huvudet hänger med i verkligheten. 

Glädje och sorg, kärlek och ilska. Bekvämt kontra obekvämt. 

Självklart vill vi alltid ha det så bra som möjligt men det är en orimlighet i sig självt att alltid ha det bra eftersom vi då inte kommer att uppskatta det. Vi anpassar oss och glömmer och ju bättre vi får det desto känsligare blir vi för att inte få som vi vill. Känsligare för när något blir sämre än det vi har vant oss vid.

Jag vet inte om bortskämd är rätt ord. Kanske skörare är ett bättre ord?

Livets prövningar måste få finnas även om vi egentligen inte vill och jag är övertygad om att det går att träna upp sig på att klara motgångarna. 

Ultralöpningens mentala utmattning och trötta muskler. Kallbadets ångest och andra "jobbigheter" har en oerhört viktig funktion. Man hamnar i ett obekvämt tillstånd som man klarar av och besegrar. Det är en kamp, en motgång, man frivilligt utsätter sig för och som rustar en mentalt för att klara av livet. 

Detta blir en mental investering som ger kraft och ork till att hantera andra sorger och motgångar.

Jag hör ofta folk omkring mig som suckar och går ner sig över småsaker. Problemet eller motgången förstoras upp och jag tänker alltid samma sak. 

Vi blir i dagens bekväma och motståndslösa samhälle inte rustade för att hantera livet. Allt ska vara så lätt, enkelt och bekvämt. Vår ständiga strävan att alltid ha det så bra som möjligt gör oss mentalt svaga att hantera det vi aldrig kommer att komma ifrån. 

Och motståndet och allt jobbigt blir bara värre ju mindre vana vi blir att hantera dem. 

Som så mycket annat krävs kunskaper och insikt. Därefter krävs att man agerar. 

Vår hälsa kräver en medvetenhet och ett aktivt val. Ingenting kommer av sig självt. Inte rörelsen, den bra maten eller sömnen. Inte heller pausen och ron från de ständiga intrycken och definitivt inte förmågan att hantera motgångarna i livet.

Så ut och välj mentala motstånd. Besegra dem och stärk dig själv för att må bättre här och nu men även för att bygga upp ett kapital för att hantera livet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar