!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


måndag 14 september 2020

Så många hälsosvar i forntiden

Hur ska vi leva för att må så bra som möjligt. Om vi tittar tillbaka i tiden hittar vi med logik och lite kunskaper många svar på den frågan.

Utgångspunkten är naturligtvis att acceptera att vi är en produkt av evolutionen. Att vi har anpassat oss till den miljön som har funnits omkring oss i hundratusentals år. Kanske till och med flera miljoner år beroende på hur man ser det där med vad som är en människa. Denna anpassning har skett mycket långsamt och det är också därför som vi med god grund kan säga att vi inte är riktigt konstruerade för den livsmiljön som vi omges av just nu. Den senaste tiden har vår omgivning förändrats oerhört fort. En utveckling som vi helt enkelt mentalt och fysiskt inte har hängt med i. Vi förändras också men det går väldigt, väldigt långsamt. 

Vi kan och ska naturligtvis inte lämna civilisationen och flytta ut i skogen igen. Men med förståelse och insikt kring miljö och evolution går det att hantera livet på bästa möjliga sätt. Vi kan ställa oss mängder med frågor som blicken bakåt kan ge mer eller mindre väldigt bra svar på. Exempelvis:

Vad bör vi rimligtvis äta och dricka och hur ofta?

Hur mycket rörelse är vi gjorda för? Vilken typ av rörelse?

Hur många intryck per dag är vi gjorda för? Hur mycket lugn och ro?

När bör vi sova? 

Vilken typ av social interaktion borde vi rimligtvis ägna oss åt? 

Är det troligt att vi ska ha ständig bekvämlighet?

Vi har inte i detalj korrekta svar på de här frågorna men det behövs inte heller. Det räcker med att fundera på vad som är rimligt och troligt för oss omoderna människor. Jo, för vi är omoderna och inser vi det och lever därefter kommer vi att må avsevärt bättre än vad vi gör idag.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar