!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


lördag 16 juli 2016

Skurkstater av Noam Chomsky


Noam Chomsky redogör för hur framförallt USA genom åren har betett sig i världspolitiken. Deras nonchalans inför internationella regler, underlåtenhet att agera när det inte har gynnat dem själva samt deras iver att slå till stenhårt när det har passat. Som störst och starkast och med vetorätt i FN kan man bete sig lite hur som helst. Och detta i all tydlig öppenhet.

Först ska man vara väldigt medveten om att det här är en svår bok som kräver några sidor i taget och full koncentration. Ingen semesterbok direkt...

Boken ger många tankar och de som som tar mest plats är:

Vi människor kommer aldrig någonsin att kunna leva i ett allt igenom fredligt samhälle. Konflikter i familjer, idrottsföreningar, jobb, grannskap mm. Hur ska vi då kunna hålla sams länder emellan där kulturskillnaderna är större och de ekonomiska intressena tyngre?

Hur kan vår bild av USA vara så bra som den är? Egentligen smått fantastiskt med tanke på hur de har betett sig från mitten av 1900-talet och framåt. Jag är väl medveten om att många är väldigt kritiska till USA och deras beteende (jag själv är en av dem) men det borde vara så mycket värre? Har deras kulturella påverkan gjort oss så okritiska? Eller är det självbevarelsedriften som gör att vi accepterar den starkes missgärningar och snällt tittar på för att vi är så beroende av dem?

Slutligen. Det är inte svårt att förstå varför många länder i världen ser på USA som något av det ondaste och värsta de vet. Skurkstat är ett för milt uttryck.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar