!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


måndag 3 augusti 2020

Det här är en svensk tiger av Aron Flam

DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER! av Aron Flam — ARON FLAM

Det här är verkligen en bok som inte sparar på krutet. Det är en genomgång av hur Sverige (socialdemokratin) har agerat politiskt under 1900-talet med fokus på andra världskriget och inställningen till judar. Och domen är stenhård. 

Aron Flam menar att Sverige har gjort allt annat än gott under den här perioden utifrån ett moraliskt perspektiv och framförallt då hur vi har förhållit oss till nazisterna. Efter den här framställningen går det verkligen att fundera på hur det verkligen låg till med vår neutralitet under andra världskriget. Det går även att fundera på vår välfärd och med vilka pengar den är uppbyggd. 

Samtidigt går det inte att komma ifrån det faktum att Flam själv är jude. Hur mycket påverkar det framställningen? Hade det sett annorlunda ut om en mer neutral författare hade skrivit "samma" bok?

Jag vet inte men det är helt klart så att det infinner sig en känsla av lämpligheten med att vara källkritisk. Å andra sida är framställningarna väldigt logiska och känns korrekta. Sveriges sätt att tysta ner det som varit och det aktiva arbetet med att framställa sig i bättre dager en vad som kanske var sant är inte vackert. 

Boken berör är intressant och läsvärd även om den går lite upp och ner i hur "tung" den är. I bland blir det väldigt teoretiskt och svårt att hålla fokus vid liv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar