!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


söndag 26 juli 2020

Jordens arvingar av Ildefonso Falcones

Jordens arvingar (pocket)

Boken utspelar sig i Barcelona under sent 1300-tal och tidigt 1400-tal. Hugo Llor är föräldralös och går en osäker framtid till mötes. Han kastas mellan hopp och förtvivlan och får anpassa sig till rikare och mäktigare människors humör och nycker. Han får vänner och fiender och kämpar sig fram i hopp om att leva ett tryggt och bra liv. Men det är svårt i medeltidens Barcelona. 

En historisk roman har alltid sina fördelar. Det är spännande och intressant med både den geografiska omgivningen och tiden boken utspelar sig i. Hur behandlades de fattiga och rika? Hur betedde sig kyrkans män och kvinnor och hur betedde sig vanligt folk mot varandra och varför? Judarnas verklighet tyckte jag var extra intressant.

Boken innehåller de klassiska ingredienserna hat och kärlek. Det är spännande och engagerande men blir också lite fånigt ibland eftersom Falcones så tydligt leder in läsaren i en berg-och-dalbana. Om det gått bra för Hugo ett tag är det inte svårtippat att det snart kommer gå sämre. Och eftersom boken är så lång som den faktiskt är blir det lite tjatigt. Det här hade kunnat vara ett ganska överkomligt "problem" om det inte hade varit för att det förhållandevis många gånger uppstår konflikter och bekymmer som helt enkelt känns osannolika. Nog för att folk kan bli hatiska men det måste finnas en rimlighet och en trovärdighet i konflikterna som uppstår. Det tycker jag inte att den här boken har. 

Bristerna till trots tycker jag ändå att boken är läsvärd tack vare dess historiska miljö. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar