!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


fredag 15 juni 2018

Circle av Dave Eggers


Mae har fått sitt drömjobb på Circle, världens största internetföretag. Ett företag som dominerar och vars ambition är att kontrollera precis allt på internet. Kameror sätts upp, personlig data registreras och offentliggörs. Allt ska bli publikt. En transparens för att få bort kriminalitet och för att öka gemenskapen och tryggheten i samhället.

Mae går från att vara ny på jobbet till att bli företagets frontfigur. Ju mer ansvar hon får desto mer övertygad blir hon om företagets visioner och förträfflighet. Mitt i allt blir hon varnad för vart detta kan leda. Vilken väg ska hon gå?

Jag tycker att bokens handling är lysande. Som en modern version av 1984 och andra liknande klassiker. Parallellen till företag som Facebook och Google är klockren och om man inte redan funderar på deras dominans och hur de påverkar oss får man med den här boken tveklöst en tankeställare. Hur påverkar alla flöden oss? Vad händer och hur mår vi av att vi förväntar oss reaktioner på saker som läggs upp på nätet? Vart tar integriteten vägen när mängder med information lagras utan att vi kanske riktigt är medvetna om det tillsammans med allt vi frivilligt själva talar om för världen.

I boken blir företaget Circle som en enorm flodvåg som med bra argument övertygar alla om utvecklingens förträfflighet. Jag ser det som ett svart hål som slukar all sans och balans. Det går så fort att ingen riktigt hinner fundera på vad det finns för nackdelar med det enorma flödet med information som alla ska få ta del av.

Var i den här processen är vi idag? Lite kusligt att fundera över det....

Handlingen som sagt riktigt bra men jag tycker inte att boken som helhet är det. Den hade kunnat vara rejält kortare. Det känns som att det tuggas på med samma sak för länge utan att det leder någon vart. Det känns också orealistiskt att den kritiska delen får så lite utrymme. Nog för att vi gärna sväljer saker med hull och hår men att vi människor skulle vara så totalt omedvetna när grundläggande rättigheter tas bort känns inte trovärdigt. Jag hade velat se fler kritiska röster.

Slutet på boken får dock ett extra plus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar