!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


måndag 30 april 2012

Fatimas hand av Ildefonso Falcones

Detta är min andra Ildefonso Falcones bok. Den första, Katedralen vid havet, är bra även om den inte är den höjdare som den hade potential till att bli. På så sätt påminner Fatimas hand om Katedralen vid havet. Den har en väldigt bra grundstory men det räcker inte hela vägen. Problemet är att boken är alldeles för lång. För många partier är en transportsträcka, en sträcka som faktiskt gjorde att jag ibland hade svårt att över huvudtaget öppna boken vissa kvällar. Samtidigt är boken riktigt, riktigt bra när den väl kommer in i en bra period.

Handlingen utspelar sig under andra hälften av 1500-talet i Spanien. Konflikten står mellan muslimer och kristna. De kristna har kontrollen i landet och de försöker tvångsomvända muslimerna i landet. Givetvis är detta inte någon bra idé. Det leder till motstånd och i vissa fall uppror. Muslimerna har dock ingen chans militärt utan slås ner brutalt.

Huvudpersonen Hernando är frukten av en kristen prästs våldtäkt av en muslimsk kvinna. Han hamnar  mitt emellan de båda grupperna och har till en början svårt att känna någon tillhörighet eftersom han blir illa behandlad av sina egna (muslimerna) samtidigt som de kristna försöker undervisa honom i den kristna läran. Eftersom de kristna dessutom behandlar dem han älskar illa vet han inte på vilket ben han ska stå.

Efter hand blir dock valet självklart och Hernando jobbar aktivt för att göra de muslimska tankarna mer accepterade i det kristna Spanien.

Boken är mycket intressant av flera skäl. Dels ger den en bild av hur olika religioner kommer på kant med varandra och hur människor blir mer intresserade av att "försvara" sin religion istället för att utöva det som är kärnan i den. Den ger även en väldigt bra bild av hur rått och orättvist livet kan vara, framförallt under den här tiden. Ytterligare ett stort plus är författarens ambition att ge en historisk korrekt bild av hur det kunde vara under den här tiden. Men istället för drygt 900 sidor borde det ha slutat på ca 500.

Det blir ett inte helt lätt beslut när Falcones kommer med sin nästa bok.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar