!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


söndag 8 januari 2012

Hungerspels - trilogin av Suzanne Collins

Hungerspels - trilogin innefattar böckerna Hungerspelen, Fatta eld och Revolt. Handlingen utspelar sig i en framtida miljö där ett sk distrikt har tagit makten och i princip förslavat de övriga i landet efter ett krig. En konsekvens av kriget blir hungerspelen. En tävling som det styrande distriktet anordnar för att de övriga distrikten ska veta sin plats. Tävlingen sänds i tv och är på liv och död med endast en segrare. Den första boken handlar om en av dessa tävlingar som ur de styrandes perspektiv går lite snett. Detta leder till att upprorstankar på allvar börjar gro i landet och det är vad de följande två böckerna handlar om.

Jag gillar verkligen idéen. Tankar går tillbaka till romarriket och Colosseum samtidigt som det är i ny tappning eftersom det till viss del liknar en dokusåpa. Deltagarna i hungerspelen filmas, intervjuas och granskas hela tiden och när väl spelen börjar är det full fart. Det är innovativt och jag gillar det skarpt.

Första boken är mycket underhållande läsning. De andra två blir dock gradvis sämre. Jag har egentligen svårt att sätta fingret på vad det är som inte är bra. Det är förmodligen en kombination att ett flertal olika saker. Huvudrollskaraktärerna blir tråkiga, handlingen krånglas till, och det känns nästan som om författaren inte riktigt vet vilket ben hon ska stå på.

Handlingen trappas upp och det blir bättre mot slutet och jag känner att boken börjar revanchera sig lite. Men då tror jag att författaren plötsligt har tröttnat på hela projektet och väljer att avsluta det hela på ett mycket märkligt sätt.

Sammanfattningsvis är den första boken absolut läsvärd medan de andra två är en besvikelse. Trilogin klassas som ungdomsböcker och förmodligen hade jag för drygt 15 år sedan tyckt att alla tre var jättebra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar