!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


tisdag 24 januari 2023

Tough love av Johannes Hansen

Johannes Hansen är mental rådgivare och har i många år jobbat med mängder med människor för att hjälpa dem att stärka deras mentala styrka för att kunna hantera allt ifrån privatlivet till yrkeslivet. 

Den här boken förklarar hans utgångsläge och hur han ser på saker och ting samtidigt som den är full av olika övningar och listor för att hjälpa läsaren att hantera de problem eller utmaningar man sitter och brottas med. 

Hur bryter man dåliga vanor? Hur formulerar man rätt målsättningar? Hur hanterar man stress och andra människor? Hur kan man prioritera? Hur gör man för att få bukt med sin hälsa eller andra bekymmer som ligger och gnager på en antingen fysiskt eller mentalt?

Boken är väldigt bra och det jag framförallt tycker om med den är att den är tydlig, rak och ärlig utan krusiduller. Här finns ingen "nånannanism". Det är du själv som bestämmer över ditt egna liv och det är du själv som både kan och ska lösa de hinder och utmaningar du står inför. Det gäller bara att veta hur man ska göra samt veta hur man genomför det. Samtidigt är boken inte extrem i sitt budskap om att man ska klara allt själv. Det finns alltid tillfällen när det är rimligt att få hjälp utifrån, vilket påtalas i boken ett flertal gånger, men i stort handlar det om att man själv har nycklarna och själv måste plocka fram dem för att använda dem. 

Jag själv sitter aldrig eller sällan med pennan i hand när jag läser en bok. Hansen vill att du gör just det för att boken ska vara meningsfull på riktigt och då är det inte för att stryka under lite här och var utan för att verkligen skriva vad man känner, tänker, göra upp listor med mera. 

Det var inget jag gjorde men jag ser verkligen meningen med det. Hur man gör tror jag beror på hur stort behovet av förändring är i läsarens liv. I mitt fall tänker jag att jag mer än gärna använder boken som ett slags uppslagsverk att komma tillbaka till eftersom jag mest läste boken av genuint intresse och inte för att jag har något större behov av att förändra något i mitt liv. Samtidigt är jag alltid på väg någonstans och jag känner att boken har tillfört mycket och kanske till och med kommer att få mig att agera snabbare i vissa frågor än vad jag gjort hittills. 

Rekommenderas! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar