!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


söndag 6 mars 2022

Handbok i biohacking av Martina Johansson och Mattias Hansson

Vad är biohacking och hur gör du? Vilka värden ska du titta på och vilka livsstilsförändringar är bra att göra? 

Självkännedom och självanalys. Vad mår jag bra av och vad mår jag inte bra av? Hur reagerar magen egentligen när jag har ätit ägg, lök eller godis? Hur kommer det sig att jag är full av energi en dag och trött och hängig en annan. Biohacking handlar om just den här självanalysen som ett första steg för att sedan agera på olika plan för att nå så långt som möjligt med sitt välmående. Det kan handla om att sova bättre, äta bättre eller att träna bättre. Vi reagerar alla olika på olika parametrar och grunden i mycket av vårt mående är de inre systemen med alla våra olika hormoner och hur de reagera på vårt leverne men även hur vi reagerar beroende på deras nivåer. 

I den här boken får läsaren en genomgång i hur vi kan mäta och vilka val vi bör göra för att hacka oss framåt i vårt välmående. Den berör som jag nämnt ovan bland annat:

- Sömn

- Kost och näring

- Våra hormoner

- Träning

- Stress

- Olika tillskott

- Fasta

- Köld och värme.

- Biotillgänglighet

- Antiaging

Jag tycker att boken är riktigt bra och tror att den fungerar bra både för "nybörjaren" och den mer medvetne och erfarne. För nybörjaren kan den vara ett ypperligt sätt att få upp nyfikenheten för en rad viktiga hälsoparametrar och läsa mer på annat håll sedan och den erfarne får påminnelser och motivation att fortsätta på den inslagna vägen.

Extra intressant för min del att läsa om dopaminet och hur vi boostar det på ett felaktigt sätt vilket i sin tur innebär enorma svårigheter och problem med motivationen till annat som inte är lika roligt. Svårt att då inte tänka på dagens verklighet och elever som får ständiga kickar och sedan har ytterst svårt till annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar