!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


lördag 15 maj 2021

Aftonen och morgonen av Ken Follett

England omkring 1000-talet. Vilda medeltiden där det inte finns några garantier för någonting. Lag och ordning är godtyckligt. Rättvisa finns inte när strävan efter makt bland högdjuren inom kyrkan och adeln krockar med vanliga människors önskan om överlevnad. Vi som gillar Follett blir inte besvikna i den här historiska bladvändaren som står på de stabila grunderna hat och kärlek. 

Handlingen cirkulerar kring tre huvudpersoner. En prior, en byggare och en adelskvinna från Normandiet och deras kamp för både överlevnad och rättvisa. Deras ambitioner grusas dock av politiskt maktspel och det blir en Davids kamp mot Goliat.

Förutom grundstoryn är jag som vanligt svag för den historiska tiden och det är lite uppfriskande att läsa om en orättvis tid. Blir som en ventil mot idag där allt ska vara millimeterrättvist i allt precis hela tiden. En fullständigt befängd idé som allt fler på allvar tror är genomförbar och bra. Livet är orättvist! Och ju förr man inser det desto bättre klarar man av att hantera de situationer av orättvisa som uppkommer. Det är i mina ögon direkt ohälsosamt att ha ett annat utgångsläge. Extra kul också att Follet, liksom i förbifarten, lägger lite tid på att beskriva ursprunget till fotboll och lila morötter.

Boken är riktigt bra men jag tycker nog att slutforceringen blev lite lam. Hade velat ha en kraftfullare och fantasifullare avslutning.

Mycket läsvärd!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar