!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


onsdag 12 juni 2019

Autoimmun handbok av Karl Hultén och Anna-Maria Norman


Mängder av sjukdomar och allmänna ohälsotillstånd beror på inflammationer i kroppen. Dessa Inflammationer kan man i väldigt hög grad påverka själv med hjälp av rörelse, sömn, ett stressfritt liv och framförallt via kosten.

Olika livsmedel påverkar oss på olika sätt. Förutom att de bland annat ger oss energi, vitaminer och mineraler kan de också påverka vår inflammationsgrad i kroppen som i sin tur kan ge en läckande tarm. Och det är den läckande tarmen som måste läkas för att ens hälsotillstånd ska kunna bli bättre.

Utgångspunkten i den här boken är att förklara just detta samt att vägleda en i vilken kost man ska hålla sig till för att strypa inflammationerna. Gör man det kommer tarmen att läka och då kan man senare introducera fler och fler råvaror och kryddor som man tagit bort. På så sätt märker man vad kan äta och vad man reagerar på och därmed inte bör äta alls framöver eller mycket sparsamt av.

Jag tycker att detta är en väldigt intressant bok. Dels för att den bekräftar och påminner mig och saker jag läst tidigare men även för att vi i vår hälsoresa i familjen inte riktigt är i mål. Min frus psoriasis har blivit oerhört mycket bättre än vad den en gång var men är inte riktigt borta. Tänk om den kunde försvinna helt? Vilken seger det skulle bli!

Första delen i boken om immunhälsa innehåller en hel del svåra ord och bör kanske läsas lite översiktligt. Andra delen däremot, en läkande kost, tycker jag är väldigt intressant eftersom olika råvaror och kryddor får en grundlig genomgång. Ett avsnitt i boken som alla har glädje av. Tredje och fjärde delen i boken är anpassad åt de personer som rent praktiskt ska genomföra den här så kallade AIP-metoden och är kanske inte jätteaktuell att läsa om man inte lider av inflammation eller är närstående till någon som vill göra dessa förändringar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar