!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


onsdag 10 februari 2021

I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard

I "I trygghetsnarkomanernas land" menar David Eberhard att vi idag har ett överdrivet behov av trygghet och kontroll som i grunden får oss att bli ännu mer rädda och ängsliga. Vår ökade trygghet har lett till att vi ser hot och faror i minsta lilla sak och förstorar de eventuella konsekvenserna från en liten fjäder till en höna. 

Detta drivs på av staten, sjukvården och media och påverkar oss alla mer eller mindre. Det får oss också att agera på ett mer bortskämt sätt där vi lägger över allt mer ansvar på någon annan istället för att själva agera och göra det bästa vi kan av en given situation.

Boken är bra och extremt aktuell så här i Covidtider. Både utifrån ett samhälleligt och ett individuellt perspektiv. Eberhard är roande med många intressanta och bra exempel för att driva sin tes. Det blir en hel del siffror och uppskattningar som jag gärna hade velat ha en uppdaterad version (boken kom ut 2006). Budskapet hamras verkligen in och det blir lite onödigt upprepande efter ett tag. Boken hade kunnat vara kortare helt enkelt men är ändå mycket läsvärd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar