!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


fredag 22 juli 2011

En internationell sensation

Jag har alltid varit lite road av alla små berömmande citat, om hur bra boken man precis köpt ska vara. De står gärna längst bak på sista sidan eller alldeles i början. Självklart säger det sunda förnuftet att man bör ta dessa citat med en nypa salt, och alla har vi olika smak, men i bland blir jag häpen.
Strindbergs stjärna av Jan Wallentin är ett lysande exempel. Längst bak kan man läsa att boken redan har blivit en internationell sensation, med översättningar på väg i fjorton länder. En internationell sensation är i mina ögon ett rätt så kraftfullt utryck. Boken måste ju vara hur grym som helst! Min smak är naturligtvis ingen norm, men eftersom jag inte någonstans har förståelse för hur boken skulle kunna bli en internationell sensation är det lätt att bli road.
Andrees ballongfärd i slutet på 1800-talet är grunden i handlingen. Färden ska ha haft ett hemligt syfte. I Dalarna (nutid) hittas ett märkligt fynd som har med ballongfärden att göra. En professor vid namn Don Titelman dras ofrivilligt med i intrigerna.
Så långt låter det hela intressant. Jag blir som alltid fångad när böcker har en historisk anknytning. Men boken saknar förklaringar och är i mina ögon inte välskriven. Saker bara händer utan att man får någon vettig bakgrundsförklaring. Dons syster til exempel är ett ess utan dess like. Men hur kommer det sig? Varför?
Boken har dessutom övernaturliga inslag, vilka jag i och för sig skulle kunna gilla, men även här tycker jag inte att det är speciellt underbyggt.
Boken är absolut ingen katastrof, den har flera behållningar men jag kan inte rekommendera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar