!


I listan till höger, med läsvärda böcker, visas med ett utroppstecken vilka böcker som är mina favoriter.


fredag 9 augusti 2024

Skymning i Amerika av Malin Ekman

Malin Ekman blev väldigt aktuell för ett tag sedan när hon via ett öppet brev sa upp sig från Svenska dagbladet och rollen som utrikeskorrespondent. Anledningen var att hon tyckte att hon inte längre fick skriva som hon ville utan istället skulle anpassa sig till att ge en mer positiv bild av Joe Biden och Demokraterna än Donald Trump och Republikanerna. Hon tycker att tidningen och även andra medier är alldeles för ängsliga och är mer mån om att bli omtyckta av oss som tar del av nyheterna än att ge en bild av hur saker och ting egentligen ser ut. 

Med tanke på att jag med åren har blivit mer och mer insatt i frågan och därmed mer och mer har ändrat uppfattning om mycket i världspolitiken var det här väldigt intressant. Rent generellt är det inget snack om att vi i Sverige får en fattig och ensidig bild av verkligen från våra medier. Trump tex må ha många brister men han är inte djävulen och det går inte att komma ifrån att han har gjort bra saker både för Amerika och för världen. Detta är saker vi i princip inte har fått veta över huvudtaget. Istället gör den skeva bilden vi får att vi tänker att de inte är kloka i USA.

Jag har de senaste veckorna lyssnat på Malin Ekman i en rad olika poddar men även om hon har mycket vettigt och intressant att säga tycker jag i ärlighetens namn inte att hon är så bra verbalt och därför givet att läsa hennes bok.

Och boken är tvivelsutan mycket, mycket bra. Hon tar upp många av de heta frågorna i USA. Hur de två olika sidorna skildras, hur de agerat men också hur vanligt folk i USA resonerar kring de olika ståndpunkterna och frågorna. Båda sidor får helt enkelt komma till tals.

Exempel på frågor som tas upp i boken: Ekonomi, Abort, Brottsligheten och de progressiva lagarna och vilka konsekvenser de lett till. Muren mot Mexico och den stora invandringen. Twitter och yttrandefrihet. Privatskolor kontra statliga, BLM och inställningen till polisen. 

En mycket bra bok som jag verkligen rekommenderar. Framförallt till dig som, liksom jag en gång, enbart får dina nyheter från statlig public service och de vanliga stora dagstidningarna.